:
ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Σεβασμός στο Περιβάλλον. Μεταφύτευση και Ανάδειξη Ιστορικών δένδρων

O Διεθνής Αερολιμένας σε συνέχεια της στρατηγικής του για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχετικά με την αξιοποίηση των μνημειακών ελαιόδεντρων της περιοχής αεροδρομίου ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής και μεταφοράς των πρώτων ιστορικών, με σημαντική πολιτισμική και οικολογική αξία, ελαιόδεντρων με σκοπό τη μεταφύτευσή τους σε χώρους πρασίνου του Αεροδρομίου, του Δήμου Μινώα και του Δήμου Ηρακλείου σε επιλεγμένες θέσεις.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δασών του ΟΗΕ στις 21 Μαρτίου 2021 ο UNAI Hub SDG 7 (ΕΚΠΑ – ΚΕΠΑ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «75UN-75 Trees UNAI SDG7», ανακοινωσε τη συμφωνία για τη διάσωση ιστορικών δένδρων ελιάς στην περιοχή όπου κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης. Σε συνέχεια αυτών, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και της εταιρείας παραχώρησης “Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.”

Ειδικότερα, πρόκειται για περίπου 40 μνημειακά ελαιόδεντρα, με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, η διάσωση των οποίων αποτελεί μία περιβαλλοντική δράση που έχει ως σκοπό την έμπρακτη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των ιστορικών δέντρων ως ταυτότητα και μαρτυρία της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή που υλοποιείται το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η έναρξη της διαδικασίας, η οποία θα λαμβάνει χώρα στην περιοχή για ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων, έγινε παρουσία της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα. Μαρίας Κοζυράκη καθώς και μελών της Ομάδας Έργου, υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου κ. Μιχάλη Παπαηλιάκη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί επιστημονικό σύμβουλο του έργου.

Τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα, σε επόμενο στάδιο και σε κατάλληλο χρόνο, θα μεταφυτευθούν στις οριστικές τους θέσεις, τόσο σε κομβικά, πολυσύχναστα σημεία της πόλης του Ηρακλείου με τη δημιουργία «τοπόσημων» (landmarks) με ενιαία ταυτότητα, αλλά και στους υπαίθριους χώρους εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας, αναδεικνύοντας τη συνεχή και αδιάκοπη καλλιέργεια της ελιάς στην Κρητική γη και τη διαχρονική συνεισφορά της στη διαμόρφωση του κρητικού πολιτισμού και του τοπίου.