:
ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Κατασκευή αεροδρομίου εν μέσω πανδημίας: Καθορισμός στρατηγικών ανάκαμψης

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025, αντικαθιστώντας το υπάρχον αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης (HER). Θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, που αναμένεται να εξυπηρετήσει έως και 18 εκατομμύρια επιβάτες κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι ανάδοχοι για τα επόμενα 35 χρόνια είναι ο Όμιλος Αεροδρομίου Αριάδνη (κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ελλάδος (60%) και η GMR Airports (40%)), που κατέχει το 54 τοις εκατό των μετοχών, και το Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το 46. τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας αεροδρομίου. Στο πλαίσιο των διατάξεων παραχώρησης, το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει μέρος της κατασκευής, καθώς και θα παράσχει μέρος των αεροπορικών τελών (Τέλη Αεροπορικής Ανάπτυξης) του υφιστάμενου αεροδρομίου στον ανάδοχο.

Μεταξύ του 2016 και του 2019, το υφιστάμενο αεροδρόμιο Ηρακλείου σημείωσε σημαντική αύξηση της κίνησης από έξι εκατομμύρια σε 8,2 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέψεων κίνησης και υποδεικνύοντας την αξία της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού, με δίκτυο άνω των 100 αεροπορικές εταιρείες σε 160 προορισμούς σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Ένα τέτοιο επίτευγμα σίγουρα αυξάνει τις προσδοκίες για το νέο αεροδρόμιο και καθοδηγεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και των μετόχων να παραδώσουν το πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο αεροδρόμιο στην Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ